Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 52. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

52. Festival Borštnikovo srečanje

20. - 29. oktober 2017 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

52. Festival Borštnikovo srečanje


Nedelja, 8. oktober 2017

KGB v času FBS

Pestro glasbeno dogajanje v kulturnem brlogu

Čompe
Čompe
Hamo & Tribute to Love
Hamo & Tribute to Love
Cabares
Cabares
Banda Ferdamana
Banda Ferdamana
Senca tvoj ga psa
Senca tvoj'ga psa
Ljubezničenja
Ljubezničenja
KGB v času FBS
Živa voda
Živa voda

Petek / 20.10. 2017 / 21:30 /

Živa voda

Skupino Živa voda sestavljajo glasbeniki iz različnih svetov, ki so se zbrali okoli mladega avtorja glasbe in čelista Ariela Veia  Atanasovskega. 

Najprej je bila poezija Tine Sovič , njegove mame; Ariel je našel njene pesmi, ko je bila sama na daljšem potovanju. Mladi umetnik se je smelo lotil uglasbitve. V poeziji prevladuje razmišljujoča tematika, ki se večplastno dotika bivanja in lastnega mesta v svetu skozi temo ljubezni in smisla obstoja. Rdeča nit je vedno znova ranljivost, ki pa je tudi priložnost za vstop v nepozabne dušne dogodivščine. Te se zgodijo, ko si dovolimo razbiti se na koščke in v odmiku od njih s kančkom obešenjaškega humorja opazovati njihovo ponovno sestavljanje .

Ariel je pesmi intuitivno vpel v melodije in vzdušje, ki ga je zaslutil v njih. 

Priznani slovenski "vsestrunski" glasbenik in skladatelj Igor Bezget, s katerim sta Tina in Ariel sodelovala že v drugih zasedbah,  je mladega avtorja spodbudil pri zagovarjanju lastnih kompozicij in mu pomagal z aranžmaji. Družinsko vzdušje v domači dnevni sobi, kjer so potekale in še potekajo vaje in ustvarjanje, lepo dopolnjujeta Urška Gajšt s svojim vilinskim vokalom in Jure Najdič na kontrabasu. Kot gost se jim  pridružuje tudi Arielov oče, Vasko Atanasovski na flavti in saksofonih.  

Ariel Vei Atanasovski: violončelo
Igor Bezget: kitara
Urška Gajšt: vokal
Jure Najdič: kontrabas
Tina Sovič: tolkala
k. g. Vasko Atanasovski: saksofoni, flavta


Ponedeljek / 23.10. 2017 / 20:00

Senca tvoj'ga psa

gledališko-glasbena predstava za pojočega igralca in tri glasbenike
pesmi Jacquesa Brela

Premiera: 25. maja 2008, Slovensko mladinsko gledališče
Predstava traja 80 minut in nima odmora

Neumnost je lenoba. Neke vrste špeh okrog srca in okoli možganov.Igrajo: Branko Završan, Žiga Golob, Uroš Rakovec, Krunoslav Levačić                                                                   
Avtor prevodov in režija: Branko Završan
Glasbeni aranžmaji: Branko Završan, Žiga Golob, Uroš Rakovec, Krunoslav Levačić
Produkcija: avtorji in Slovensko mladinsko gledališče

Predstava je nastala v okviru Festivala francosko-slovenske pomladi in v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier v Ljubljani.

Jacques Brel (1929–1978), belgijsko-francoski skladatelj, pevec, pesnik in igralec, je avtor sugestivne poezije in metaforike, ki nas vabi v občutljivi labirint doživljanja življenja. Kot poslušalci tudi sami postajamo junaki njegovih zgodb, ki se stapljajo z našimi izkušnjami in doživetji. Z Brelovo zapuščino so se spopadali različni glasbeni ustvarjalci 20. stoletja, z legendarno Ne me quitte pas (v Završanovem prevodu Saj ne boš kar šla) med drugim Marlene Dietrich, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri, Natacha Atlas in Sting. Igralec Branko Završan nam bo šestnajst Brelovih šansonov približal v svojem prevodu in interpretaciji.


Torek / 24.10. 2017 / 22:00 /

Ljubezničenja

Produkcija magistrskega programa Dramska igra, smer Gledališko petje
Premiera 22. maj 2017, bar SOHO
Predstava traja 1 uro.

Kabaretistki: Zala Ana Štiglic • Sara Dirnbek
Glasbeniki: Rok Lopatič, klavir • Primož Fleischman, saksofon • Aleš Rendla, bobni • Aleš Avbelj, kontrabas

Avtorici besedila Zala Ana Štiglic, Sara Dirnbek
Avtor glasbenega aranžmaja Žare Prinčič
Dramaturginja Pia Vatovec
Kostumografka Lilijana Ban
Oblikovalec zvoka Jakob Ostanek
Avtor likovne podobe Anže Korenjak

Mesto, v katerem živita in ustvarjata kabaretistki Rosalee in Šarlotta, ima eno kavarno, eno beznico, eno kinodvorano, eno špecerijo, en park in nešteto moških.

"Vse nesrečne zaljubljenosti vodijo do enakih zaključkov." – Rosalee

"Na svetu je toliko čudovitih moških, pa imam samo par rok in eno samo srce." – Šarlotta

-

 


Sreda / 25.10. 2017 / 20:00 /

CABAres CABArei

življenjska komedija

Režiser in igralec: Zijah A. Sokolović

Življenjska komedija, ki jo igralec in režiser Zijah A. Sokolović uprizarja že skoraj dve desetletji (premierno je bila uprizorjena v dunajskem Interkultheatru leta 1993 in je do danes doživela več kot 1000 ponovitev), domiselno karikira in analizira sodobnega človeka, ki verjame, da sta porok za njegovo srečo država in zakonski stan. Toda pod plaščem humornih, glasnih in povsem moških razmišljanj o krizi zakonskega odnosa, podprtih z mojstrsko mimiko in popolnim obvladovanjem glasu, ki pripravi gledalce do neukrotljivega smeha in do ledene zgroženosti, se skriva tudi razmislek o tehtnejših življenjskih vprašanjih; ne o vožnji z avtomobilom v prihodnosti ali zdravem razumu, temveč tudi o sprijaznjenosti z življenjem, o starosti in obeh, vsakogar prizadevajočih temah, ljubezni in smrti. Verjemite, občudovali boste njegovo interpretacijsko veščino in lucidnost njegovih spoznanj.


Četrtek / 26.10. 2017 / 20:00 /

BANDA FERDAMANA

Večer impro teatra


Petek / 27.10. 2017 / 21:30

HAMO & TRIBUTE 2 LOVE

Zasedba Hamo & Tribute 2 Love vam bo v sklopu koncertnega spomladanskega cikla 2015 predstavila material iz nove plošče "Pol", ki bo izšla na LPju v omejeni nakladi 100 kos. Vsaka plošča je unikat, saj so Tribute 2 love sami poslikali vseh 100 naslovk.

Plošča je omenjena izključno tistim pravim fanom, ki "štekajo", da jim resnično v kompletu podajamo svojo umetnost, svojo glasbo. Ne zato, ker nimamo za oblikovalca, ampak ker jim želimo dati celega sebe", je potem, ko je z bendom poslikal že "nevemkateri" kos, o svojem tokratnem poslanstvu povedal Hamo.

Band se je tokrat vrnil nazaj h koreninam in izdelal albuma v "old school" stilu. "Vse je narejeno po principu "do it yourself", posneto v placu, narisano v placu, zmiksano v placu, brez založbe, brez multinacionalk, samo naše. In ker je naše, se je vredno tudi tako potruditi, da se za dva tedna vržemo v slikarsko sceno. Ker če se sami zase ne zmigamo, se ne bo tudi nihče drug," je še dodal Hamo. Predstavitev, do katere nas loči le še dober mesec, bo torej poleg nove Hamo & Tribute 2 love kreacije zaznamovalo tudi prepričanje, da se JE mogoče distancirati od klasičnega negodovanja sodobnega prebijajočega se glasbenika. "Da se. Moraš pač delat in potem na koncu JE" je že malo sivih las (in brade) dodal Hamo.

Ustvarjene pesmi se sicer od dosedanjih razlikujejo na prvem mestu po tem, da so izvedene izključno v slovenskem jeziku. Sicer pa gre za iskanje poti iz klasičnega bluesa, novosti pa po besedah ustvarjalcev vsebujejo manj soula in so bolj osebne, kar so že predstavili tudi z najavnim singlom "Pol". "Gre za modernejši sound, iskali smo način, kako postaviti blues v ta čas in prostor. Na prejšnji plati smo bili Mississippi, zdaj smo Bežigrad," za piko na i še povzamejo Hamo & Tribute 2 love, ki vas 27. oktobra vabijo, da vsej njihovi "lubezni" in "polovičarstvu" v živo prisluhnete v KGBju v Mariboru.

Zasedba:
Matevž Šalehar Hamo – vokal/kitara
Denis Horvat Duki – klaviature, spremljevalni vokal
Uroš Primožič Spretan – kitara, spremljevalni vokal
Uroš Škerl Kramberger Hipi – bas kitara, spremljevalni vokal
Martin Janežič Buco – bobni/tolkala, spremljevalni vokal


Sobota / 28.10. 2017 / 21:30

ČOMPE

JANEZ ŠKOF – diatonična harmonika/vokal;
NEŽA ZINAIĆ – violina;
BREDA KRUMPAK – alt saksofon;.
ŽIGA SAKSIDA – alt/bariton saksofon;
SILVO ZUPANČIČ – kitara;
MARJAN STANIČ – bobni/tolkala;

ČOMPE sestavlja šesterica glasbeno podobno naravnanih članov igralskega poklica, ki jih družita zadovoljstvo in užitek v ustvarjanju lastne glasbe. Ob dejstvu, da je glasbena pot pravzaprav že krepko uhojena, da je v poplavi žanrov, atakiranju in diktatu medijev in neizprosnosti kapitala, ob nasedanju na vsiljeno trendovstvo že vse dorečeno, se Čompe tovrstnim trikom izmikajo. Na tej poti iščejo svoj izraz, svoje stranpoti, se spogledujejo in trčijo z raznorodnimi glasbenimi žanri, vse skupaj zamotajo v svoj celofan, zasučejo konvencionalno logiko in v tem vidijo, najdejo in iščejo čar užitka, otroškosti in zadovoljstva delovanja in delanja. Čompe se ne gibljejo niti na margini niti v main streamu, domače se počutijo tako "med hlevskim gnojem kot v soju koncertnih luči", ne sami ne njihovo poslušalstvo niso vnaprej profilirani. Čompe so zavezani akustičnemu zvoku, zato jim je raba elektronskih pomagal in ostale tovrstne kramarije tuja.

Poseben pečat daje Čompam Janez Škof, sicer sloviti slovenski igralec, s svojevrstnim nekonvencionalnim prijemom, menjavo harmonij in ritmike, njegov vokal pa se giblje med melanholičnostjo na eni strani in izrazitim optimizmom in veseljem na drugi.

Neobremenjujoči tulijo luni in poslušalcem besede slovenskih poetov Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha … in otroško radoživo nažigajo svojo lumpenproletarsko muziko. In v tem je pravzaprav kleč in radost vsega njihovega početja.


Klub KGB MARIBOR - Kulturno Glasbeni Brlog
Vojašniški trg 5, 2000 Maribor
http://www.klub-kgb.si
bogdan.pernat@triera.net


Iskalnik