Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 52. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

52. Festival Borštnikovo srečanje

20. - 29. oktober 2017 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

52. Festival Borštnikovo srečanje


Evropske poti zgodovinskih gledališč

Predstavitev mednarodnega projekta v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta ob dnevu evropskih zgodovinskih gledališč v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje

Na sporedu

25.10.2017, sreda / 12:00 / Komorni oder

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) od leta 2012 sodeluje z Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope (Perspectiv). Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo zgodovinska gledališča ali skrbijo zanje, prav tako tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Združenje je nedavno oblikovalo pobudo, da odslej 25. oktobra označujemo dan evropskih zgodovinskih gledališč. Perspectiv je tudi koordinator Evropske poti zgodovinskih gledališč, projekta, ki se je začel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017, podpira pa ga Evropska unija – Kultura.

Gledališke stavbe so pomemben del svetovne kulturne dediščine. Iz njihove zasnove lahko razberemo razvoj in značilnosti posamezne družbe, naroda, odnos do kulture, tehnološki napredek in spreminjanje estetike. Zato si je združenje Perspectiv za svoj cilj zastavilo ozaveščanje širše javnosti o pomenu zgodovinskih gledališč in zasnovalo novo obliko kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Ta povezuje gledališke stavbe po Evropi, od še ohranjenih renesančnih gledališč, baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja do art decoja: potovanje od 16. do 20. stoletja po 120 gledališčih. Celotna Evropska pot zgodovinskih gledališč je razdeljena po posameznih poteh, vsaka od njih vključuje do 12 izbranih gledališč, ki jih je mogoče obiskati v enem tednu.

Ena od poti se imenuje Jadranska pot, povezuje pa zgodovinska gledališča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore – na njej sta tudi Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Maribor.

Del projekta je tudi mednarodna potujoča razstava Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, ki je od oktobra 2016 do januarja 2017 domovala v Ljubljani, do septembra 2017 v muzeju V&A v Londonu, kmalu pa bo gostovala v Švici.

Mag. Tea Rogelj, višja kustosinja SLOGI, bo predstavila združenje Perspectiv in Evropsko pot zgodovinskih gledališč ter obiskovalce pobliže seznanila z Jadransko potjo.


Iskalnik