Festival Borštnikovo srečanje

Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 52. Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

52. Festival Borštnikovo srečanje

20. - 29. oktober 2017 | Maribor, Slovenija

Skok na vsebino // Skok na meni

Festival Borštnikovo srečanje - Uvodna stran

52. Festival Borštnikovo srečanje


(Ne)pretočnost: vprašanje institucije v sodobnih scenskih umetnostih

Simpozij in okrogla miza v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije v sodelovanju z Radiem Slovenija (programom Ars) in Festivalom Borštnikovo srečanje

Na sporedu

26.10.2017, četrtek / 10:00 / Alma Mater Europaea
26.10.2017, četrtek / 14:00 / Alma Mater Europaea

Vprašanje institucije v sodobnih scenskih umetnostih ni enoznačno, kot se morda zdi na prvi pogled. Očitna razlika med narodnim ali mestnim gledališčem v organizacijski obliki javnega zavoda na eni strani in tako imenovanimi neodvisnimi producenti, društvi in zavodi na drugi je le en vidik problema, saj je institucionalna paradigma tudi ponotranjena v ustvarjalcih in producentih samih. Med objektivno in subjektivno platjo institucionalizacije se odpira vprašanje (ne)pretočnosti ne le v estetskem in kadrovskem smislu, temveč tudi v ideološkem, saj vsak institucionalni okvir nedvomno vpliva na možnost, kakovost in kontekst umetniškega in kritičnega udejstvovanja. Ne gre torej za institucijo na eni strani in neinstitucijo na drugi, temveč predvsem za problem hierarhičnega ustroja in materialnih pogojev produkcije, ki izjemno učinkujejo na dogajanje na odru in onkraj njega.

Kako te razmere vidimo, doživljamo in razumemo ter kako se z njimi spoprijemamo, bomo spregovorili v prepletu simpozija in okrogle mize. Kritične premisleke in zgodovinske poglede bomo poskušali povezati z razmišljanji praktikov, ki imajo izkušnje z delovanjem v osrednjih institucijah in na neodvisni sceni.

Z referati bodo v dopoldanskem delu simpozija sodelovali Nenad Jelesijević, Aldo Milohnić, Tomaž Toporišič in Rok Vevar.

Okroglo mizo bo v popoldanskem delu z neposrednim prenosom na Radiu Slovenija (program Ars) vodila Alja Lobnik.


Iskalnik